Den 1. juli 2024 trådte den nye arbejdstidslov i kraft. Den stiller bl.a. krav om, at arbejdsgivere indfører et system til registrering af medarbejdernes daglige arbejdstid. Selvom dette system både kan være manuelt og digitalt, vælger mange arbejdsgivere et digitalt system. Ugesedler skal nemlig gemmes i fem år, og medarbejderne skal til enhver tid kunne tilgå sine egne tidsregistreringer, og det er nemmere at sikre med et digitalt system.
Når I anvender EazyProject til tidsregistrering, og medarbejderne godkender deres registreringer i ugesedlen, er I allerede nået langt ift. overholdelse af arbejdstidsloven.
Hvis I har nogle medarbejdere, hvor det ikke giver mening, at de bruger tid på at registrere deres tid detaljeret, kan de sagtens nøjes med at registrere på en enkelt opgave, fx ”Arbejdstid”.
11 timers reglen
En del af lovgivningen, der har været skrevet til diskussion og debat, er 11 timers reglen. I EU tidsregistrering går reglen ud på, at der skal gå 11 timer, fra en medarbejder stopper med at arbejde, til han/hun starter på den næste arbejdsdag.
Denne model passer imidlertid meget dårligt til det danske arbejdsmarked, hvor der ofte er en høj grad af fleksibilitet i forhold til hjemmearbejde og arbejdstidspunkter. Derfor stiller den danske fortolkning af lovgivningen heller ikke krav om en specificering af tidsrummet, hvori det registrerede arbejde er udført; blot en angivelse af den samlede daglige arbejdstid.
Hviletidsreglerne skal naturligvis stadig overholdes. Derfor foretrækker nogle arbejdsgivere, at deres medarbejdere registrerer deres daglige komme-gå tid, dvs. hvornår de møder ind, og hvornår de stopper med at arbejde.
Der er mulighed for opsætning af komme-gå tid i forskellige varianter i EazyProject. For de ansvarlige er det muligt at trække en rapport over den registrerede komme-gå tid (”Komme-/gåtid overblik”).
48 timers reglen
Jf. arbejdstidsloven må en medarbejder ikke arbejde mere end 48 timer i gennemsnit om ugen beregnet over en periode på fire måneder.
I kan bruge Stor timerapport til at sikre, at I lever op til 48 timers reglen. Heri kan I under gruppering vælge fx Ugenr. og Medarbejder, hvorved I får en rapport over, hvor mange timer den enkelte medarbejder har registreret på ugebasis i den valgte periode.
Stor Timerapport kan altså levere de nødvendige data til et hurtigt overblik og beregning af, om nogle medarbejdere er ved at nærme sig et gennemsnit på 48 timers arbejde om ugen.
Automatisk udfyldelse af ugesedlen
Hvis I planlægger jeres ressourcer via Planlægning, kan I gøre registreringen endnu nemmere; især for de medarbejdere, der ikke skal registrere tid detaljeret. Hvis I planlægger medarbejderen på opgaven (fx ”Arbejdstid”) med 100 % af medarbejderens normtid, så vil medarbejderen (eller en administrator) efterfølgende kunne klikke på en knap i ugesedlen hver uge og derved udfylde den planlagte tid automatisk. Herefter skal medarbejderen blot godkende den indsatte tid.
Hvis der så er afvigelser i forhold til den planlagte/registrerede tid, skal medarbejderen selv rette til før godkendelsen. En præcisering til lovforslaget klarlægger nemlig, at medarbejdere kan nøjes med at registrere afvigelser fra den aftalte og/eller skemalagte arbejdstid.
I kan naturligvis også anvende denne funktion til medarbejdere, der skal registrere tid mere detaljeret.
Læs mere her om automatisk udfyldelse af ugesedlen på baggrund af planlagt tid.