Blog

Din guide til at navigere i en interessentanalyse

Er du interesseret i hvad en interessentanalyse er? Lad os dykke ned i et værktøj, der ikke kun er enkelt, men også super effektivt. Tænk på det som dit projekts kompas. Det handler om at få et klart billede af de mennesker, der har en interesse i dit projekt.

Dette inkluderer at forstå, hvem de er, kategorisere dem, og det mest afgørende er at finde ud af, hvordan man interagerer med dem.

Denne tilgang er nøglen, uanset om projektet kører jævnt eller støder på “ujævnheder” undervejs.

Implementering af EazyProject

Skal vi hjælpe dig? Book et 15 min. online møde og se hvordan.

Udarbejdelse af din skabelon til interessentanalysen

Lad os nu komme i gang med, hvordan man laver en interessentanalyse. Vi har en trin-for-trin guide, der guider dig gennem at skabe din egen skabelon til interessentanalysen. På denne måde har du en klar køreplan for styring af dit projekts interessenter.

Uanset om du er ny til dette eller bare leder efter en genopfriskning, er denne guide til hvad er en interessentanalyse din go-to ressource. Den er ligetil og springer den tunge del over, så du nemt kan finde kernen i interessentanalysen og anvende den effektivt.

Genkend forskellige interessenttyper

Tænk på en interessent som en person, der enten påvirker et projekt eller bliver påvirket af det. I et offentligt byggeprojekt kan interessenter være alle fra holdet, der på den ene eller anden måde er involveret i byggeriet samt til de almindelige mennesker, der vil gøre brug af bygningen.

Læs også: Hvad er et projekt scope? Mestrer kunsten at scope et projekt

Nu, når du laver en interessentanalyse ved hjælp af en skabelon, sorterer du dybest set disse interessenter i grupper. Dette hjælper dig med at finde ud af, hvem der har indflydelse på projektet, og hvem der kommer til at mærke virkningen. Der er fire hovedtyper af interessenter, du vil støde på:

  • Eksterne interessenter: Disse har ringe eller ingen indflydelse og er ikke rigtig berørt af projektet. De skal bare vide, at projektet eksisterer.
  • Påvirkede: De har ikke meget indflydelse, men projektets udfald vil påvirke dem. De har brug for god, klar information, efterhånden som projektet skrider frem.
  • Gråzonen: De har indflydelse, men er ikke rigtig berørt af projektet. Det er nøglen til at få dem til at føle sig hørt og taget alvorligt.
  • Ressourcepersoner: De er afgørende, fordi de har stor indflydelse og også påvirkes af projektet. Som projektleder vil du gerne holde dem tæt involveret.

Så når du kigger på hvordan man laver en interessentanalyse så husk disse grupper. En interessentanalyse hjælper dig med at forstå, hvem der er hvem i dit projekt, og hvordan du kan styre deres forventninger og involvering.

Praktisk indsigt for en effektiv interessentanalyse

Skabelon til interessentanalysen er dit go-to værktøj som projektleder til at finde ud af, hvem der er hvem i dit projekt. Tænk på det som at kortlægge alle involverede eller de, der er påvirket af det, du laver.

Det er nøglen, fordi det lader dig se tydeligt, hvem der har brug for hvad fra dit projekt, og hvor afgørende de er for dets succes. Det handler om at få styr på dine prioriteter.

Her er opdelingen af hvordan man laver en interessentanalyse:

  • Identificer interessenter: Hvem er involveret eller påvirket?
  • Gruppér interessenter: Sortér dem i relevante grupper.
  • Beskriv interessenternes krav: Hvad har de brug for eller forventer?
  • Beskriv vigtigheden af interessenter: Hvem har “esserne”?
  • Prioriter interessenter: Beslut hvem der har mest brug for din opmærksomhed.

Hovedmålet? At vurdere og rangere alles interesser i dit projekt. Det her handler ikke kun om folkene på dit hold. Det handler også om dem udenfor din projektboble, som kan påvirke den offentlige mening.

Tænk på din skabelon til interessentanalysen som “søskende” til din risikoanalyse. Det er din chance for at afværge problemer, før de overhovedet opstår. Selvfølgelig vil der ske uventede ting, men en solid interessentanalyse kan hjælpe dig med at se mange problemer komme og måske endda undvige nogle få.

Læs også: Hvad betyder en milepæl i projektledelse?

Start din interessentanalyse tidligt, selv før dit projekt starter. Det er en stor del af dit forberedelsesarbejde som projektleder. Men udarbejds den ikke bare og så glemme den. Fortsæt med at gense og opdatere den. Tingene ændrer sig, og det samme vil din tilgang til håndtering af interessenter.

Integrering af interessentanalyse i projektledelse

Lad os specificere, hvordan man laver en interessentanalyse ved hjælp af en skabelon på en ligetil, teamvenlig måde. At få alle med ombord øger dine chancer for at identificere alle relevante interessenter.

Trin 1: Brainstorming

Start med at kortlægge dit projekt fra start til slut, inklusiv eventuelle efterafslutnings-faser som drift eller konstruktion. Spørg dig selv: Hvem er involveret i projektet?

Tænk på projektejeren, initiativtagerne, endelige godkendere, finansieringsgivere og dem, der er påvirket af projektet. Dette hjælper dig med at samle en stor liste over interessenter.

Trin 2: Sortering

Sortér derefter disse interessenter i et matrix baseret på deres indflydelse og betydning. Vælg de bedste “spillere” fra hver sektion. Brug det bedste, du kan få ud af dit skabelon interessentanalyse.

Trin 3: Beskrivelse af interessenter

Gå nu ned i detaljerne. Overvej for hver interessent de fordele og ulemper, de møder fra projektet, bedøm deres bidrag og indflydelse (fra 1 til 5), deres holdning til projektet (fra -5 til +5) og din strategi for at interagere med dem.

Trin 4: Integrering af analyse

Det er afgørende at opdage eventuelle potentielle interessekonflikter tidligt. Brug din interessentanalyse til at give oplysninger om din risikoanalyse, projektmål og kommunikationsplan. Identificér også områder for hurtige gevinster for at engagere nøgleinteressenter.

Husk, at interessentanalyse ikke kun er en enkeltstående opgave; det er en løbende del af din projektledelse. Fortsæt med at henvise tilbage til dit EazyProject skabelon til interessentanalyse for at sikre, at du er på rette spor.

Hvad er formålet med interessentanalyse?

Denne analyse er nøglen til at identificere nøgle-projektdeltagere, vurdere deres engagementsniveau og skræddersy kommunikationsstrategier effektivt.

Hvad er trinene i interessentanalysen?

Den indebærer at udpege interessenter, måle deres indflydelse og interesse, planlægge interessenters engagement i projektet og pleje interessentrelationer.

Læs også:

Hvad er 48-timers reglen?
Den nye lov om tidsregistrering
Hvad er 11 timers reglen?